“Σήμερα το μοναστήρι παράγει μια ποικιλία από κρασιά και αλκοολούχα ποτά , η πλειοψηφία των οποίων είναι βασισμένο σε Κρητικές ποικιλίες.”.

Δεκαπέντε χιλιόμετρα ανατολικά της Σητείας είναι ένα από τα πιο ιστορικά μοναστήρια του 15 αιώνα της Ελλάδα, η Μονή Τοπλού. Στο παρελθόν, η Mονή ξεκίνησε την παραγωγή οίνου κυρίως για να καλύψει τις ανάγκες των θρησκευτικών τελετών της. Σήμερα, το μοναστήρι παράγει μια μεγάλη ποικιλία από κρασιά, αλκοολούχα ποτά η πλειοψηφία των οποίων είναι βασισμένα στην τοπική ποικιλία “Λιάτικο”. Από το λιάτικο μπορεί κανείς να φτιάξει και ξηρό και γλυκό κρασί, για το τελευταίο χρησιμοποιούνται σταφύλια που έχουν εκτεθεί στον ήλιο. Το γλυκό λιάτικο κρασί θεωρείται η καλύτερη εκδοχή της ποικιλίας.

Έπειτα μπορείτε να επισκεφτείτε το Μοναστήρι όπου θα δείτε εικόνες ιστορικής αξίας όπως τον Ιησού Χριστό του Ιωάννη Κορνάρου (1770) της Αγίας Αναστάσιας και της Παναγίας. Εισόδος €3. Ανοιχτά 10 π.μ- 5μ.μ..

Συνοδευόμενοι από έναν wine expert, θα περιηγηθείτε στους αμπελώνες και θα μάθετε για την διαδικασίας της παραγωγή κρασιού, ωρίμανσης και εμφιάλωσης. Στην συνέχεια, μέσα σε ένα πετρόχτιστο χώρο, θα έχετε την ευκαιρία να γευτείτε τους τέσσερις διαφορετικού τύπους τοπικού κρασιού συνοδευμένο από παραδοσιακά μεζεδάκια. Καθημερινα στην μονή Τοπλού γίνονται γευσιγνωσίες κρασιών, που έχουν παραχθεί από τους μοναχούς και τους παραγωγού κρασιού της Μονής. Επισκεφτείτε το, όχι μόνο για να γευτείτε τα υπέροχα τοπικά κρασιά της περιοχής, αλλά για να μάθετε περισσότερα για την αειφόρο παραγωγή κρασιού. Ο χώρο γευσιγνωσίας κρασιού Τοπλού είναι ανοιχτό στο κοινό καθημερινά από τις 9:00 έως τις 18:00 κατά την καλοκαιρινή περίοδο.