“Όλοι μοιραζόμαστε την ίδια γλώσσα, αυτή της μουσικής.”.

Τα περισσότερα Φεστιβαλ-πανηγύρια λαμβάνουν χώρα τους καλοκαιρινούς μήνες κυρίως Ιούλιο και Αύγουστο. Τότε γιορτάζουμε το πάθος μας για την κρητική μουσική μαζί με του καλύτερους παραδοσιακούς οργανοπαίκτες από την Κρήτη, Ελλάδα και τον κόσμο.

Τις πρώτες μέρες του Ιουλίου όλη η πόλη της Σητείας πλημμυρίζει με σύγχρονους ήχους του Μεσογειακού Φεστιβάλ. Εδώ και 4 χρόνια το παραδοσιακό Μεσογειακό Φεστιβάλ δημιουργεί γέφυρες μεταξύ των επισκεπτών και των ντόπιων, Ελλήνων και ξένων μέσω της μουσικής. Υπάρχει μόνο μια γλώσσα που μπορούμε να μοιραστούμε όλοι, αυτή της μουσικής. Μουσικοί από όλη την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την μεσόγειο παίζουν και αυτοσχεδιάζουν επί σκηνής δημιουργώντας νέες μελωδίες και ξεθάβοντας τις παλιές. Παράλληλα με τα μουσικά δρώμενα του φεστιβάλ, workshops μια αγορά με τοπικά προϊόντα, μουσικά όργανα και άλλα λαμβάνει χώρα.

Φεστιβάλ των Κορναρίων, έχει πάρει το όνομά του από τον ποιητή Βιτσέντζο Κορνάρο που έγραψε τον Ερωτόκριτο, ένα αριστούργημα της Κρητικής Αναγέννησης όπου ποιητής αποτυπώνει τις προκλήσεις δυο ερωτευμένων νέων του Ερωτόκριτου και της Αρετούσα. Σε αυτό το φεστιβάλ εκτυλίσσονται διαφορα δρώμενα όπως συναυλίες με τοπικού καλλιτέχνες, εκδηλώσεις παραδοσιακών χορών, θεατρικές παραστάσεις στο πάρκο Χλουβεράκη.

H γιορτή της ρακής γνωστή και ως Ρακοκαζανέματα λαμβάνει χώρα στα μέσα του Αυγούστου όπου καθένας μπορεί να παρακολουθήσει την διαδικασία παραγωγής ρακής, να την γευτεί ( συνήθως οι ντόπιοι πίνουν όλο το ποτηράκι με την μια αλλά είναι πολύ δυνατή) και να ζήσει την αυθεντική πλευρά της Κρητικής διασκέδασης. Η ρακή είναι το μόνο ποτό τόσο βαθιά συνδεδεμένο με την Κρητική κουλτούρα και το οποίο παράγεται σε όλη την Κρήτης για οικιακή ή εμπορική χρήση στις αρχές του Οκτώβρη.